Explanation of answer:

Step 1: To find out the answer for a) you must find out the totals of all the notes. 2 x $100 = $200, 3 x $50 = $150, 1 x $20 = $20, 4 x $10 = $40, 5 x $5 = $25.

Step 2: Then add them together: $200 + $150 + $20 + $40 + $25 = $435. This gives you the answer for a)

Step 3: Now that you know the amount for notes, you can add the coins to the notes to get the answer for b). This is: $435 + $43.75 = $478.75. This is the answer for b)

Question 80.

Rose and her four friends went out for lunch.

The total bill for the lunch was $67.20.

Rose was the only one to have a cup of coffee.

She paid $4 for her coffee and the rest of the bill was shared equally.

Which expression shows the total amount of money Rose paid for her lunch?

Explanation of answer:

Step 1: To complete this answer you must use the order of operations acronym BIMDAS (brackets, indices, multiplication, division, addition and subtraction) step by step to find the answer. We do not need to know the value amount of the meal and coffee only the expression which would lead us to the final cost.

Step 2: To figure out how much it costs Rose for her meal we must break the bill into sections. If the total bill costs $67.20, we must subtract $4 from it to determine the portion that is to be shared. This is the first step and is represented by (67.2 – 4).

Step 3: The next step requires use to divide the shared portion between the 5 friends. This would be represented by ÷ 5 in the equation.

Step 4: The next step would be add the value of the coffee back onto Rose’s amount. This would be represented by + 4 in the equation.

Step 5: We add all the components together to give the final equation of: (67.20 – 4) ÷ 5 + 4

Step 6: The correct answer is – d) (67.20 – 4) ÷ 5 + 4.

Question 85.

A 10 kilometre section of highway is to be resurfaced.

The highway is straight and is 6.3 metres wide.

Explanation of answer:

Step 1: To find the answer in metres squared we must convert the 10 km to metres. As there is 1000 metres in a kilometre, there must be 10,000 metres in 10 km.

Step 2: Next we must multiply 6.3 metres by 10,000 metres (10 km) to get the total square metres. 6.3 x 10,000 = 63,000 m^{2}

Step 3: There needs to be 63,000 m^{2} of road resurfaced.

Step 4: The correct answer is – c) 63,000 m^{2}